Hoe bereiden we de volgende generaties voor op de wereld van morgen? Want het kabinet investeert vanaf volgend jaar fors minder op het gebied van wetenschap en technologie in het onderwijs. En dat is niet het enige obstakel. Veel leerkrachten vinden het namelijk belangrijk om kinderen digitale vaardigheden bij te brengen, maar worstelen met de uitvoering daarvan. Doordat ze weinig tot geen kennis hebben van programmeren bijvoorbeeld, of bang zijn dat het voor hun leerlingen al snel een te technisch verhaal wordt.

Daarom brengt Microsoft laagdrempelige manieren om kinderen technologie bij te brengen, onder andere met de Skype-a-Thon die Microsoft onlangs organiseerde. Van over de gehele wereld kwamen klaslokalen via Skype met andere in contact om op speelse wijze kennis te maken met digitaal samenwerken. Dat alles in het kader van Hour of Code, een week waarin organisaties van 5 tot en met 11 december 2016 extra aandacht vragen voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden.

Juist nu wordt technologie belangrijker

Hoe de nabije toekomst er precies zal uitzien blijft natuurlijk koffiedikkijken. Wat wél vaststaat, is dat technologie een steeds grotere rol speelt in de maatschappij en dat de arbeidsmarkt daarop geen uitzondering vormt. Dankzij digitalisering en ontwikkelingen die de cloud mogelijk maakt, kunnen we altijd en overal productief zijn en meer gedaan krijgen, maar het zorgt er hoe dan ook voor dat de wereld van morgen flink anders zal zijn dan die van vandaag.

Bepaalde banen bijvoorbeeld zullen verdwijnen als gevolg van robotisering en digitalisering, maar daardoor ontstaan ook weer nieuwe banen. Microsoft publiceerde recentelijk een visie op zogenoemde Future Jobs, denk daarbij bijvoorbeeld aan een ruimteafval-archeoloog of digitale cultuurcurator. En voor de banen die overblijven, is het nu ook al duidelijk dat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden.

Skype-a-Thon

Om de volgende generaties goed voor te bereiden op de digitale wereld, is het belangrijk dat ze nu al bepaalde vaardigheden opdoen. ‘Harde’ vaardigheden, zoals programmeren, maar ook ‘zachte’ vaardigheden, zoals kritisch denken en digitaal samenwerken. Deze vaardigheden staan bekend als 21e-eeuwse vaardigheden en STEM-skills.

Klik hier voor een infographic over de 21e-eeuwse vaardigheden en STEM-skills.

“Dat is ook de reden dat we de Skype-a-Thon organiseerden, dit jaar met het thema grenzeloos leren”, zegt Ernst-Jan Stigter van Microsoft Nederland. Zelf skypete hij tijdens het evenement met een school over de grens, in Oostenrijk. Zijn Oostenrijkse evenknie skypete weer met basisschool de Canadas in Boxmeer. Leerlingen uit meer dan vijftig landen skypeten met elkaar. “In hun werkende leven moeten kinderen straks ook digitaal kunnen samenwerken met klanten en collega’s. Dit is een fijne en laagdrempelige manier om ze daar vast kennis mee te laten maken.”

eventtoolkit_fb_3

Eenvoudig aan de slag

In Castricum legde de Paulusschool livecontact met Anthony Salcito, VP Microsoft Education. Vanuit het Amerikaanse Redmond praatte hij met de basisschoolleerlingen over onderwerpen als Computational Thinking. Erg leerzaam, vindt leerkracht en Microsoft Innovative Educator Expert Harald van Brederode. “De leerlingen vonden het erg leuk. Het toont aan hoe eenvoudig het eigenlijk is om in het klaslokaal aan de slag te gaan met digitale vaardigheden.”

De Skype-a-Thon was overigens niet het enige dat Microsoft deed in aanloop naar Hour of Code. Speciaal voor deze week ontwikkelden we ook een gratis tutorial om kinderen op een speelse manier de basis van het programmeren bij te brengen, volledig in het thema van het populaire spel Minecraft. Die tutorial is nu online beschikbaar. En het mooie is: als leerkracht heb je zelf geen programmeerkennis nodig om ermee aan de slag te gaan.

Laagdrempelig voor iedereen

Gebrek aan technische kennis is dus geen reden om in de klas geen aandacht te besteden aan digitale vaardigheden. De toekomst komt met de dag dichterbij en als maatschappij hebben we de verantwoordelijkheid om kinderen op de nieuwe, snel digitaliserende en globaliserende wereld voor te bereiden. De Skype-a-Thon en de Minecraft-tutorial tonen aan dat we dit op een leuke en leerzame manier kunnen doen. Een laagdrempelige manier bovendien, voor zowel leerkracht als leerling.