Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Leer OneNote kennen

In het najaar van 2018 maakte ik voor het eerst kennis met het digitale notitieprogramma OneNote. Een digitaal kladblok, maar dan met slimme toevoegingen. Binnen mum van tijd raakte ik enthousiast van de mogelijkheden. OneNote is namelijk een prachtige applicatie die je als gebruiker je de mogelijkheid biedt aantekeningen te maken, ideeën in kaart te brengen èn content te structureren. Exact, alle tools om je effectiever en productiever te laten werken.

Het grote voordeel van OneNote is de hoeveelheid informatie die je kwijt kunt, terwijl het wel overzichtelijk blijft. Je hoeft niet allemaal verschillende documenten op te slaan en een plekje te geven, maar je hebt alles bij elkaar. Ook kun je heel eenvoudig in je aantekeningen zoeken.

OneNote is zoals gezegd een digitaal kladblok, een ouderwetse ringband die we vroeger volstopten met tabbladen. In tegenstelling tot onze ringband biedt OneNote niet alleen de mogelijkheid tekst en afbeeldingen toe te voegen, maar bijvoorbeeld ook e-mails, video’s, audiobestanden en Outlook-taken. Je kunt er in feite alles in kwijt wat jij belangrijk vindt.

Daarnaast is OneNote:

  • Gratis
  • Op ieder device te gebruiken
  • Te koppelen aan Outlook
  • In de cloud, dus met internetverbinding over bereikbaar
  • En zijn bestanden heel makkelijk om te delen

Vandaag zoomen we in op 5 functionaliteiten van OneNote waar je waarschijnlijk nog geen weet van hebt.

Invoegen van alle soorten schermafdrukken.

Een functie die ik met grote regelmaat gebruik is het invoegen van schermafdrukken. Je komt iets tegen op een website en maakt snel een schermafdruk om deze te plakken in OneNote. Op een pc/laptop kun je dit op 3 verschillende manieren doen. Een schermafdruk van een volledig scherm gaat via de knop PrtSc (te vinden naast de functietoetsen F1,F2…). De afbeelding wordt vervolgens opgeslagen in het klembord en je kunt de afbeelding vervolgens in je OneNote plakken (CTRL-V) op desgewenste plek.

Een tweede mogelijkheid is een actief venster te kopiëren. Via de toets combinatie ALT – PrtSc wordt het actieve venster gekopieerd en kun je weer plakken in OneNote.

Vaak wil ik echter slechts een gedeelte van mijn scherm kopiëren,via de toets combinatie Windows-toets – SHIFT – S kopieer je het door jouw geselecteerde gedeelte. CTRL – V zorgt er vervolgens voor dat deze afbeelding geplakt kan worden in je OneNote.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes….

Misschien heeft het te maken met mijn leeftijd, maar steeds vaker heb ik de behoefte om taken, afspraken, to-do lijstjes aan te leggen, omdat ik deze dingen niet mag vergeten. In OneNote kun je eenvoudig een lijst met punten maken die je af kunt vinken. Type ergens in je OneNote document een taak of actiepunt en zoek vervolgens binnen Label op Takenlijst. De taak wordt nu voorzien van een ‘checkbox’. Zodra deze taak is afgerond, kun je deze taak afvinken. Daarnaast zijn er meerdere labels mogelijk, zoals Belangrijk voor (je raadt het al) belangrijke aantekeningen. Zodra een aantekening is ‘gelabeld’, kun je tevens alle gelabelde aantekeningen clusteren in één overzicht, waardoor je effectief aan de slag kunt met de gemaakte aantekeningen. Je kunt hier zelfs een (week) overzicht van maken.

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen (Eduard de Boer)

Succesvol samenwerken als team, dat zouden we allemaal wel willen. Maar….hoe zorg je nou dat er echt succesvol wordt samengewerkt?

Binnen de apps van Microsoft staat delen (sharen) van informatie centraal. De OneNote app is zeer geschikt om aantekeningen, notulen of projecten te delen. Een collega kan dan geïnformeerd worden over bepaalde notulen of kan verder gaan met een project waar jij al voorwerk hebt verricht. Via OneNote kan alle informatie in één keer worden overgedragen.
Het delen van informatie gaat via e-mail of door een directe koppeling toe te voegen aan een Outlook vergadering. Dit laatste is erg handig als je notulen, besluiten en agendapunten wil delen met je team of werkgroep.

Bestandafdrukken en bestandsbijlagen invoegen

In OneNote kun je kinderlijk eenvoudig bestanden toevoegen. Dat is ideaal om meerdere gegevens bij elkaar te zetten zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Je kunt kiezen uit een bestandsafdruk of bestandsbijlage.

Bestandsafdrukken

In je digitale kladblok OneNote kun je Word, Excel, PowerPoint en zelfs PDF-bestanden toevoegen als schermafdruk. Je voegt een bestandsafdruk toe als je de inhoud van het bestand in OneNote wil hebben. Bijvoorbeeld werkbladen, bronnen van een project of de notulen van een vergadering. Ga naar tabblad Invoegen en klik bij Bestanden op Bestandsafdruk. Zoek het juiste bestand op en klik op Invoegen. Het bestand wordt geopend en daarna in OneNote toegevoegd.

Bestandsbijlage

Via een bestandsbijlage voeg je verschillende bestanden via je ‘paperclip’ toe aan je OneNote-pagina. Deze optie gebruik je bijvoorbeeld als je meerdere stukken allemaal bij elkaar op één locatie wil hebben en dat je dus ook over die stukken kunt beschikken als je geen internettoegang hebt.

Om de bestanden vervolgens te openen, dubbelklik je op de bestanden. Let op: je krijgt dan standaard een waarschuwing (dit kun je uitschakelen). Voor het openen van bestanden geldt altijd: doe dit alleen als je de afzender vertrouwt.

Regellijnen

OneNote is tot slot bij uitstek een applicatie die op alle devices even goed te gebruiken is. Dat betekent dus ook: gemakkelijk op je digibord/touchscreen werken met OneNote. Op je digibord heb je namelijk de mogelijkheid om met je digitale pen te schrijven in OneNote. Klik in het Lint Beeld op de knop [Regellijnen] om regellijnen te tonen. Ga vervolgens naar het tabblad Invoegen en klik in het Lint op Tekenen. Je instructies, uitleg of mindmaps kun je op deze manier vastleggen in OneNote.

Nog mooier…wil je je geschreven tekst omzetten naar ‘digitale’ tekst? Klik dan op de knop Handschrift naar tekst om de handgeschreven tekst om te zetten naar ‘digitale’ tekst. OneNote herkent zowel aan elkaar geschreven tekst als handgeschreven tekst in blokletters. Kan OneNote jouw handschrift niet lezen…dan is de kans groot dat uw leerlingen dat ook niet kunnen

Meer weten over de mogelijkheden van OneNote? Bezoek één van onze gratis inspiratiesessies OneNote in de klas.